Oefentherapie Mensendieck voor musici
Muziek maken is topsport!
Dit maakt de musicus extra kwetsbaar voor blessures. Muziek maken doe je niet alleen met je instrument, maar met je hele lichaam. Voor zangers en dirigenten geldt zelfs: het lichaam is hun enige instrument.
Ine is als oefentherapeut Mensendieck gespecialiseerd in het behandelen van musici en behandelt, begeleidt en adviseert professionele- en amateurmusici. Het advies is gericht op de fysieke kanten van het musiceren, de ergonomie van het instrument en de benodigdheden daaromheen.
Klachten bij het musiceren:
Om ontspannen te kunnen musiceren is een goede lichaamsbeheersing erg belangrijk. Een verkeerde houding of techniek kan tot allerlei klachten leiden, zoals pijn en ontstekingen aan spieren, pezen en gewrichten of problemen met de ademhaling.
Vicieuze cirkel:
Pijn, krachtverlies, verminderde coördinatie en stijfheid beïnvloeden uw muzikale prestaties. Door een stijve nek of pijnlijke schouder gaat u anders bewegen. Zo raken de spieren uit balans. Ook kan de pijn en spanningen uw ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon en stemming negatief beïnvloeden. U loopt het gevaar in een vicieuze cirkel te belanden, waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren.
Als oefentherapeut Mensendieck help ik u een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.
Onderzoeken bij musici laten zien dat:
- 70% bot-, gewrichts- en spieraandoeningen heeft;
- 30% chronische pijn heeft, ook tijdens het musiceren;
- podiumangst bij 60% het spelen beïnvloedt.
De meeste blessures vallen binnen de categorie overbelastingsblessures. Ze ontstaan geleidelijk en kunnen uitgroeien tot chronische blessures. De speelhouding, maar ook enorme gedrevenheid van de musici en stress geven aanleiding tot de klacht of zijn een onderdeel van de klacht.
De behandeling:
Onder begeleiding van uw oefentherapeut werkt u aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning. De oefeningen zijn afgestemd op uw individuele situatie en zo nodig krijgt u advies over de ergonomie van uw instrument (banden, steunen, kinhouders). In de behandeling is ook aandacht voor uw manier van studeren, waaronder de indeling van studietijd, de warming up en cooling down, de ademhaling en het omgaan met stress.
Door de behandeling wordt u bewust van uw houding en manier van spelen in relatie tot uw klachten, maar ook van de reactie van uw lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. De oefentherapeut begeleidt en traint u in het aannemen van een gezondere houding en manier van spelen. Zo leert u verkeerde (speel)gewoontes te herkennen en te doorbreken. En dat klinkt door in de muziek die u maakt.
Tijdens de behandeling staan de houding en bewegingen met het instrument centraal. Daarom is het belangrijk dat u uw instrument meeneemt naar de behandeling.
Cursussen:
Op aanvraag geeft Ine ook workshops voor orkesten, voor docenten en leerlingen van muziekscholen en conservatoria of voor muziekverenigingen.
Ine heeft 5 jaar gewerkt bij de Muziekpoli in Utrecht. Bij de Polikliniek voor Musici werkte zij in een multidisciplinair team van behandelaars met o.a. revalidatiearts, psycholoog, ergotherapie, fysiotherapie en handtherapie.
Voor informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Ine Bakker.